Samenwerking
Samenwerken. Dat staat aan de basis van de transitie naar een vitale infrasector. Partijen binnnen de infrasector werken immers gezamenlijk aan dezelfde opgave: Nederland veilig, leefbaar en bereikbaar houden.
Maar samenwerken gaat niet vanzelf. Dat vraagt om actief investeren in nieuwe manieren van werken en nieuwe contractvormen. En om bouwen aan een cultuur waarin we elkaar aanspreken en versterken. Aangevuld met de inzet van onze kennis en expertise en altijd op basis van gelijkwaardigheid en met wederzijds respect voor elkaars posities en belangen. En door te luisteren en te leren van elkaars bevindingen en ervaringen.
Samenwerking in projecten
Het mooie aan het bouwen van wegen, is dat het resultaat letterlijk voor je voeten ligt. De resultaten van de weg naar de vitale infrasector zie je dan ook vooral terug in de verschillende projecten. Veel van de experimenten vinden hier plaats. Door samen te leren en proberen, maken we ons werk buiten voorspelbaarder, efficiënter en veiliger. Benieuwd hoe dat gaat? Nieuws en updates over experimenten binnen de projecten vind je op de nieuwspagina.
Het laatste nieuws
“Naarmate de transitie concreter wordt, wordt het ook spannender.
Nu moeten we het samen in de praktijk gaan laten zien.”
Bart Smolders, directievoorzitter infra Heijmans
Taskforce Infra
De Taskforce Infra is een van de belangrijke samenwerkingsverbanden binnen de weg naar een vitale infrasector. Het initiatief – een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en brancheorganisaties – startte in 2020. Het is een voorbeeld voor de nieuwe manier van samenwerken die nodig is voor het realiseren van de gezamenlijke opgave waar de sector voor staat. In een open dialoog werken we aan concrete en doelgerichte oplossingen om knelpunten weg te nemen. Dat is de basis voor een (financieel) gezonde infrasector waarin innovatie en vernieuwing wordt versterkt.
De Taskorce Infra bestaat uit acht werkgroepen, met vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland, Cumela, MKB Infra, NL Digital, NL Ingenieurs, Techniek Nederland en de Vereniging van Waterbouwers. De leden van de Taskforce brengen veel kennis, expertise en ervaring mee en delen open en transparant hun inzichten, informatie en achtergronden waarbij zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van feiten, cijfers en inzicht vanuit concrete projecten. Gezamenlijk wordt zo gewerkt aan het sneller en slimmer uitvoeren van de opgave waar we voor staan.
"De manier waarop we samen met alle partijen in goed overleg, met gezamenlijke inbreng en afstemming tastbare resultaten hebben bereikt, toont het positieve effect van de Taskforce Infra aan.”
Yke Norg, secretaris van de Taskforce Infra en lid van diverse werkgroepen
De acht werkgroepen

Monitoring & continuering productie inclusief inkoopplanning
Deze werkgroep verbetert de uitkomsten van TFI. Daarnaast verstevigen ze de inkoopplanning, verkrijgen ze inzicht op Rijkswaterstaats productieomvang en adviseren ze over continuïteitsmaatregelen in de productie.

Stikstof
Deze werkgroep deelt informatie over het onderwerp stikstof. Daarnaast verkennen ze voorstellen voor de aanpak voor het stikstofprobleem in de gebruiksfase.

Versnelling voorbereidingsfase
Deze werkgroep ontwikkelt methoden om planstudies te versnellen en planfases bij vervanging, renovatie en contractvoorbereiding sneller te bereiken.

Tenderprocedures werken
Deze werkgroep analyseert tenders van werken voor de realisatiefase. Daarmee ontwikkelt deze groep betere methoden voor de aanbestedingsprocedure, gericht op het terugbrengen van tenderkosten en efficiënter werken.

2-fasenaanpak
Deze werkgroep geeft de 2-fasenaanpak verder vorm binnen opdrachten van Rijkswaterstaat. Ook adviseren zij Rijkswaterstaat bij het handelingskader voor de 2-fasenaanpak bij geselecteerde projecten in 2021.

Verdienvermogen infrastructuur
Deze werkgroep analyseert het huidige verdienmodel en ontwikkelt dit door. Ook zoeken zij nieuwe, verbeterde verdienmodellen voor de sector.

Portfolio- & performancemanagement
Deze werkgroep ontwikkelt de portfolioaanpak binnen Rijkswaterstaat, inclusief het performancemanagement.

Klankbord assetmanagement
Deze werkgroep ontwikkelt de reguliere beheer- en onderhoudscontracten door, met aandacht voor assetmanagement.
Partners